Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Placki cukiniowe z ziemniakami
Placki cukiniowe z ziemniakami, podane ze śmietaną lub jogurtem.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
15
minuty
minuty
Czas gotowania:
15
minuty
minuty
Łączny czas:
30
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
placki cukiniowe z ziemniakami
Servings:
12
sztuk o średnicy ok. 15 cm
Calories:
248
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
Ciasto na placki
1
cebula
drobno pokrojona lub starta na tarce o grubych oczkach
1
cukinia
mała; starta na tarce o grubych oczkach
5
ziemniaków
duże; starte na tarce o grubych oczkach
1
jajko
1
szklanka
mąki pszennej
sól, pieprz
Dodatkowo
kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
olej
do smażenia
Instrukcje
Wszystkie składniki dokładnie mieszam w misce.
Na patelni o nieprzywierającej powłoce smażę z obu stron placki na niewielkiej ilości oleju.
Po usmażeniu każdy placek osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce.
Podaję ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Uwagi
Cukinię można zastąpić dynią, patisonem lub marchewką.
Wartości odżywcze
Serving:
1
sztuka (ze śmietaną)
|
Kalorie:
248
kcal
|
Carbohydrates:
14
g
|
Białko:
3
g
|
Fat:
19
g
|
Tłuszcze nasycone:
2
g
|
Cholesterol:
31
mg
|
Sód:
38
mg
|
Potas:
273
mg
|
Fiber:
1
g
|
Cukier:
1
g
|
Witamina A:
150
IU
|
Witamina C:
9.1
mg
|
Wapń:
36
mg
|
Żelazo:
2.1
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!