Placki ze szpinakiem najlepsze, zielone placki z ziemniaków ucieranych cienko na tarce. Domowe placki szpinakowe - przepis z dodatkiem pysznej pasty z awokado.
700gsypkich ziemniakówobrane, starte na tarce o drobnych oczkach
100gszpinakuświeży, bardzo drobno posiekany lub zmiksowany w blenderze
1cebulaśrednia; drobno posiekana lub starta na tarce o grubych oczkach
1ząbek czosnkuopcjonalnie; przeciśnięty przez praskę
¼szklanki mąki
1jajkoduże
1łyżeczkasoli
½łyżeczki pieprzu
olej do smażenia
Instrukcje
Starte ziemniaki odciskam na sitku i odlewam sok z ziemniaków. Zostawiam odlany sok na kilkanaście minut, a potem zlewam go znad wytrąconej skrobi, którą dodaję z powrotem do masy na placki.
Jajko roztrzepuję widelcem i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera z ziemniakami, szpinakiem, cebulą, mąką, czosnkiem i przyprawami.
Na patelni rozgrzewam olej i na dużym ogniu smażę placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.
Każdy placek odciskam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podaję.
Uwagi
Najlepsza mąka do placków to mąka pszenna poznańska typ 500 lub luksusowa typ 550.