Placki ziemniaczane najlepsze, chrupiące, z ziemniaków ucieranych grubo lub cienko na tarce. Domowe placki ziemniaczane - przepis na placki z ziemniaków z cebulą i czosnkiem.
1ząbek czosnkuopcjonalnie; przeciśnięty przez praskę
½szklanki mąki
2jajka
1łyżka soli
½łyżeczki pieprzu
olej do smażenia
Instrukcje
Ziemniaki i cebulę ucieramy na tarce o grubych lub cienkich oczkach. W razie potrzeby odciskamy i odlewamy sok z ziemniaków, a potem zlewamy go znad wytrąconej skrobi, którą dodajemy z powrotem do masy na placki.
Jajka roztrzepujemy widelcem i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera z ziemniakami, cebulą, mąką, czosnkiem i przyprawami.
Na patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu smażymy placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.
Każdy placek odciskamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podajemy.