Szybkie placki ziemniaczane ekspresowe i błyskawiczne, z masy na placki zmielonej w blenderze. Łatwe placki ziemniaczane z cebulą i czosnkiem dla początkujących.
1ząbek czosnkuopcjonalnie; przeciśnięty przez praskę
½szklanki mąki
1łyżka mąki ziemniaczanej
2jajka
1łyżka soli
½łyżeczki pieprzu
olej do smażenia
Instrukcje
Wszystkie składniki miksujemy krótko w blenderze (nie mogą zbyt mocno się rozdrobnić). Można też najpierw zmiksować same ziemniaki, a następnie odcisnąć je na sicie nad talerzem.
Na patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu smażymy placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.
Każdy placek odciskamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podajemy.