1kgśliwekwypestkowane, pokrojone w ćwiartki; zamiast świeżych owoców można też wykorzystać dżem, marmoladę, konfiturę lub powidła owocowe
3szklankimąki
300gmasła1½ kostki
skórka z ½ cytrynyopcjonalnie
2łyżki kakaoopcjonalnie
Instrukcje
Ciasto kruche na pleśniak
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę i kakao przesiewamy do miski i siekamy za pomocą drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza do kruchego ciasta z twardym masłem.
Do masła i mąki dodajemy 5 łyżek cukru i 6 żółtek. Szybko zagniatamy kruche ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy kruche ciasto do chłodzenia w lodówce na ok. 30 minut.
Z ciasta odkrawamy ¼ jego części (zostawiamy do posypania po wierzchu piany z białek), a ¾ rozwałkowujemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piana na bezę
Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na najniższych obrotach miksera na sztywną pianę.
Do białek, cały czas ubijając, stopniowo dosypujemy cukier. Kiedy jedna partia cukru całkowicie się rozpuści, można dodawać następną.
Układanie warstw ciasta
Na wierzchu rozwałkowanego ciasta układamy śliwki lub rozsmarowujemy dżem, konfiturę, marmoladę albo powidła.
Owoce przykrywamy pianą z białek.
Na pianę z białek ucieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno kruszymy odłożoną wcześniej ¼ części kruchego ciasta.
Pieczenie pleśniaka
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy przez ok. 40 minut. Jeśli w trakcie pieczenia piana z białek zbyt szybko ciemnieje, przykrywamy ją papierem do pieczenia, a temperaturę zmniejszamy o 20 °C.