150gmąkipszenna typ 500-550 lub żytnia typ 500; przesiana
½szklankiwodyzagotowana
1szczyptasoli
Instrukcje
Mąkę i sól zalewam cienką strużką wrzątku, cały czas mieszając łyżką. Zbieram dokładnie całą mąkę, żeby wszystkie składniki się połączyły.
Zagniatam ręcznie lub w robocie planetarnym, do uzyskania konsystencji elastycznego ciasta, które odrywa się od dłoni.
Zawijam ciasto szczelnie w folię i odstawiam na 15-30 minut.
Dzielę ciasto na 5 równych części i wałkuję, delikatnie podsypując w razie potrzeby minimalną ilością mąki. Placki powinny mieć średnicę ok. 20 cm (będą się nieco kurczyć po rozwałkowaniu).
Każdy placek zaraz po rozwałkowaniu układam na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce lub patelni żeliwnej, ewentualnie na rozgrzanej płycie. Podpiekam z obu stron tak, żeby na powierzchni utworzyły się większe, brązowe plamki.
Uwagi
W trakcie podpiekania na patelni podpłomyki mogą dość mocno wyrosnąć. Spokojnie - po przełożeniu na talerz opadną i można położyć na nich ulubione dodatki: sosy, sery, pieczone, smażone lub surowe warzywa i owoce, mięso lub rybę.