Polędwiczki pieczone ze śliwkami i warzywami: cebulą, czosnkiem, marchewką, ziemniakami, papryką i pomidorami z dodatkiem likieru śliwkowego i ziół: kolendry, mięty lub natki pietruszki oraz świeżego rozmarynu. Pięknie pachnące i eleganckie, pieczone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami.
1papryka czerwonasłodka, podłużna; pokrojona w grubą kostkę
2cebuleśrednie, czerwone lub białe; pokrojone w ósemki
2marchewkioskrobane, pokrojone na plasterki
2garściepomidorków koktajlowych
3-6ziemniakówśrednie; obrane i pokrojone na plasterki
kilka gałązek świeżej kolendry, mięty lub natki pietruszki
2-4gałązki rozmarynuświeży
oliwa z oliwekextra vergine lub masło klarowane
sól
Instrukcje
Mięso w miseczce doprawiam solą, pieprzem i chili. Nacieram czosnkiem i zalewam połową likieru (opcjonalnie można przykryć i odstawić na min. 30 minut do lodówki).
Cebulę szklę na oliwie na niewielkim ogniu.
Dodaję mięso z marynatą, zwiększam ogień i obsmażam szybko, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.
Przekładam na dno naczynia do pieczenia i obkładam dookoła śliwkami i warzywami. Dolewam pozostały likier i dodaję zioła.
Lekko skrapiam całość dodatkową oliwą i posypuję solą.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra + dół) na 20 minut. Po tym czasie obracam mięso, zwiększam temperaturę do 200 st. C (przypiekanie od góry) i piekę jeszcze przez 20 minut.
Kroję polędwiczkę na plastry o grubości ok 1-1,5 cm.
Serwuję bezpośrednio w naczyniu lub układam na talerzach razem z listkami sałaty/szpinaku oraz ugotowaną kaszą pęczak.