Polędwiczki z jabłkiem - połączenie łagodnego smaku wieprzowiny ze słodko-kwaśnym jabłkiem w kremowym sosie śmietankowym, pachnącym świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Szybki obiad i prosty przepis, a efekt - elegancki!
1polędwiczka wieprzowa*oczyszczona z błon, pokrojona na plasterki o grubości ok. 1,5 cm
2cebulenieduże; drobno pokrojone
1-2łyżkimasłanajlepsze będzie masło klarowane
½szklankibiałego winawytrawne
½szklankiśmietanki kremówkigęsta; można zastąpić jogurtem greckim
1łyżeczkatymiankuświeży lub suszony
sól, pieprzpieprz czarny lub kolorowy, świeżo zmielony
1łyżkaoctu winnego, jabłkowego lub śliwkowegoopcjonalnie; można zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy
Dodatkowo
2jabłkawinne, twarde; takie jak do kaczki, np. szara reneta; obrane ze skórki, pokrojone w ósemki
1łyżkamasła
1łyżeczkacukru
Instrukcje
Polędwiczki przyprawiam solą i pieprzem, odstawiam.
Jabłka, jeśli nie są zbyt słodkie, zasypuję cukrem i na patelni, z masłem, rumienię z obu stron. Z masła i cukru oraz wytopionego z jabłek soku powstanie niewielka ilość gęstego, skarmelizowanego sosu.Odstawiam.
Na drugiej, większej patelni, układam przyprawione polędwiczki, masło i cebulę - równomiernie, żeby wszystko przysmażyło się w tym samym czasie.
Podsmażam z obu stron przez ok. 1-1,5 minuty, w zależności od wielkości ognia. Najlepiej smażyć na małym lub średnim ogniu.Do smażenia polędwiczek można też dodać ocet winny.
Dodaję białe wino i śmietankę oraz tymianek i zagotowuję.
Dodaję jabłka, znów zagotowuję. Zmniejszam ogień i podgotowuję, delikatnie mieszając, jeszcze przez ok. 2 minuty (nie za długo, żeby mięso nie stwardniało), do zgęstnienia sosu.
Doprawiam całość dodatkowym pieprzem oraz, ewentualnie, dosypuję więcej tymianku, przekładam na talerze i serwuję, np. z dodatkiem pieczonych ziemniaków.