Prażucha z mąki pszennej i gryczanej czyli jak zrobić prażuchy krok po kroku. Do zaserwowania ze słoniną lub wędzonym boczkiem podsmażonym do skwarków, albo karmelizowaną cebulą i serem białym.
250mlwrzątkuokoło; lepiej przygotować trochę więcej
sólduża szczypta
Dodatki (do wyboru)
1cebuladrobno pokrojona, skarmelizowana na oleju lub klarowanym maśle
30gwędzonego boczkupokrojony w kostkę i zrumieniony na patelni
30gbiałego serapokruszony
słonina
1łyżkaoleju lub masła klarowanego, albo smalcu
1łyżkanatki pietruszkiposiekana
Instrukcje
Mąkę rumienię na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce lub w piekarniku, na blaszce, z podpiekaniem od góry, na ok. 160 °C. Gdy mąka zacznie się lekko rumienić, zdejmuję patelnię z ognia/wyjmuję blaszkę i zostawiam w temperaturze pokojowej, żeby dokończyła się rumienić.
Przekładam mąki do garnka i zalewam lekko osolonym wrzątkiem, wlewając go i intensywnie mieszając całość jednocześnie. Rozcieram dokładnie, żeby nie było grudek.
Na niedużym ogniu podgrzewam całość w przykrytym garnku przez ok. 30 minut.
Nakładam na talerz porcje prażuchy łyżką zanurzoną w stopionym tłuszczu. Dekoruję wybranymi dodatkami i serwuję.