Pstrąg w mącznej panierce, smażony na klarowanym maśle, nadziewany cytryną i czosnkiem, serwowany z prażonymi migdałami. Pyszny pstrąg z migdałami na obiad.
4łyżki migdałówblanszowane; całe lub w słupkach/płatkach
1ząbekczosnkuprzeciśnięty przez praskę
2łyżki masła klarowanego
kilka łyżek mąkipszenna lub kukurydziana
sól, biały pieprz
Instrukcje
Wypatroszonego pstrąga bez łusek nacieram solą i pieprzem i skrapiam sokiem z połowy cytryny.
Oprószam rybę mąką.
Do środka ryby wkładam plasterki czosnku oraz drugiej połowy cytryny.
Smażę rybę po ok. 5-10 minut na średnim ogniu na patelni, na klarowanym maśle. Po usmażeniu można odcisnąć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce.
Na tym samym tłuszczu, na którym smażyła się ryba, podsmażam blanszowane migdały. Zrumienione przekładam na talerz z pstrągiem.