Zdejmuję z ognia i od razu zasypuję mąką. Ucieram szybko i dokładnie na najwyższych obrotach miksera.
Gdy z ciasta utworzy się błyszcząca kula, odstawiam do delikatnego przestudzenia, następnie wbijam po 1 jajku, dokładnie rozmiksowując przed dodaniem kolejnego. Opcjonalnie można teraz dodać proszek do pieczenia.
Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam kółka ciasta (o średnicy ok. 8 cm) za pomocą szprycy/rękawa cukierniczego lub nakładam za pomocą łyżki.
Wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (góra + dół) i piekę przez 20-30 minut (w trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika). Wyrośnięte i złociste ptysie wyjmuję i odstawiam do wystudzenia.
Krem do ptysiów
Cukier i wodę z octem zagotowuję w garnku. Zmniejszam ogień tak, żeby całość nadal miała temperaturę wrzenia i gotuję do uzyskania syropu cukrowego 3 stopnia (z łyżki włożonej do syropu po wyjęciu będzie spływać gęsty syrop, formując na jej brzegu wiele pozawijanych nitek, tzw. piórko).
Za pomocą wilgotnego pędzelka silikonowego ze ścianki garnka ścieram ewentualne pozostałości zaschniętego syropu (zapobiegnie to krystalizacji cukru).
Zdejmuję z ognia, odstawiam.
Białka ubijam na sztywną pianę.
Cienką strużką wlewam do piany syrop, cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera.
Miskę z połączonymi składnikami masy umieszczam nad naczyniem z gotującą wodą (nie może być zanurzona w wodzie). Miksuję masę na średnich obrotach przez ok. 25 minut, do zgęstnienia.
Przekładam miskę z masą do naczynia z zimną wodą (może być zanurzona w wodzie). dodaję sok z cytryny i wanilię, miksując chwilę całość na małych obrotach.
Porcje upieczonego ciasta przekrawam wzdłuż na połówki i przekładam kremem wyciśniętym przez rękaw cukierniczy lub szprycę. Wierzch posypuję cukrem pudrem.
Uwagi
W trakcie gotowania syropu cukrowego wolno do niego wkładać wyłącznie czystą, metalową łyżkę. Każdą kolejną próbę gęstości należy przeprowadzać czystą, suchą łyżką, co zapobiegnie krystalizacji cukru w syropie.Więcej pomysłów na krem do ptysiów: