Podstawowy przepis na pudding czekoladowy z chia na mleku kokosowym lub innym mleku roślinnym czy zwierzęcym, a nawet śmietance, z dodatkiem miodu, wanilii oraz dobrej jakości kakao. Najlepszy pudding czekoladowy chia!
2szklanki mleka roślinnegonajlepsze będzie kokosowe; lub krowiego, albo śmietanki 6-8%
8łyżek nasion chia
4łyżeczki miodumożna zastąpić syropem z agawy, klonowym lub ksylitolem
1łyżeczka ekstraktu z waniliilub miąższ z ½ laski wanilii
4łyżki kakaodobrej jakości gorzkie kakao, np. holenderskie
Do dekoracji
świeże lub suszone owoce i bakalie, polewy lub musy owocowe, bita śmietana
Instrukcje
Wszystkie składniki mieszam w miseczce i odstawiam w chłodne miejsce na ok. 30 minut. Co kilka minut mieszam całość, żeby nasionka równomiernie rozprowadziły się po całym puddingu.
Przekładam pudding z chia do pucharków, dekoruję i chłodzę jeszcze przez 30 minut.