Pulpety z sosem pieczarkowym, a w środku z marchewką, cebulą i ziołami. Doskonałe, delikatne w smaku drobiowe pulpety z sosem śmietankowym z dodatkiem pieczarek.
300gmięsa drobiowego (kurczak, indyk)zmielone w maszynce do mięsa; można zastąpić mięsem wieprzowym
1duża bułkamoże być sucha; namoczona w wodzie i bardzo dokładnie odciśnięta na sicie
1cebuladrobno posiekana; można przed dodaniem do pulpetów zeszklić ją na 1 łyżeczce oliwy
100gmarchewkiobrana, pokrojona w kosteczkę
2jajka
1-2łyżkinatki pietruszki, koperku lub szczypiorkudrobno posiekane
½łyżeczkipapryki w proszkumożna wymieszać ze szczyptą chili
¼łyżeczkisoli
½łyżeczkipieprzu
Sos pomidorowy
250gpieczarekumyte, oczyszczone, pokrojone w plasterki
250mlsłodkiej śmietanki do zup i sosów
1cebulabardzo mała, drobno pokrojona
1-2ząbkiczosnkudrobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
1łyżeczkaskrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub tapioki
1łyżkaoliwyextra vergine o niskiej kwasowatości
¼-½łyżeczki suszonych ziółopcjonalnie; koperek lub mieszanka bazylii, oregano i tymianku
¼łyżeczkisoli
½łyżeczkipieprzu
Instrukcje
Pulpety
Wszystkie składniki mieszam w misce i dokładnie mieszam tak, żeby w masie nie było większych kawałków bułki.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuję nieduże kulki (ok. 20 g każda).
Wrzucam do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotuję przez 10 minut na średnim ogniu.
Sos pieczarkowy
Cebulę i czosnek szklę na oliwie w garnku lub na głębokiej, sporej patelni.
Dodaję pieczarki, przykrywam całość i zagotowuję. Zmniejszam ogień i duszę przez 5 minut.
Odkrywam i podsmażam pieczarki do odparowania.
Dodaję śmietankę, sól z pieprzem i zioła. Zagotowuję i od razu zmniejszam ogień.
Odlewam kilka łyżek sosu, dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam dokładnie całość, rozcierając grudki. Wlewam z powrotem do sosu na patelnię i rozprowadzam, mieszając.
Pulpeciki w sosie
Dokładam pulpety do sosu, mieszam całość, przykrywam i duszę całość jeszcze przez 5 minut.
Serwowanie
Serwuję pulpety z sosem, z kaszą lub ziemniakami oraz pieczonymi/grillowanymi warzywami albo surówką.