300gwieprzowinyzmielona w maszynce do mięsa; polecam mieszankę 200 g mięsa chudego, np. łopatki oraz 100 g tłustego, np. surowego boczku; można zastąpić mięsem drobiowym
1duża bułkamoże być sucha; namoczona w wodzie i bardzo dokładnie odciśnięta na sicie
1cebulamała; drobno posiekana; można przed dodaniem do pulpetów zeszklić ją na 1 łyżeczce oliwy
½łyżeczkipapryki w proszkumożna wymieszać ze szczyptą chili
¼łyżeczkisoli
½łyżeczkipieprzu
Sos pomidorowy
500gpomidorówdojrzałe, o słodkim smaku, najlepiej malinowe lub bawole serca
¼-½łyżeczkisoli
1cebulabardzo mała, drobno pokrojona
1-2ząbkiczosnkudrobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
1łyżkaoliwyextra vergine o niskiej kwasowatości
¼-½łyżeczki suszonych ziółopcjonalnie; mieszanka bazylii, oregano i tymianku
Instrukcje
Pulpety
Wszystkie składniki dokładnie mieszam w misce tak, żeby w masie nie było większych kawałków bułki.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuję nieduże kulki (ok. 20 g każda).
Wrzucam do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotuję przez 10 minut na średnim ogniu.
Sos pomidorowy
Cebulę i czosnek szklę na oliwie w garnku lub na głębokiej, sporej patelni.
Pomidory można sparzyć i obrać ze skórki lub wykorzystać razem ze skórką. Najważniejsze, żeby przekroić wszystkie na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Razem z solą oraz, opcjonalnie - ziołami, przekładam do garnka/patelni z cebulą i czosnkiem. Zagotowuję.
Na niewielkim ogniu, żeby warzywa delikatnie bulgotały, gotuję sos przez 3 minuy. Można rozdrabniać całość łopatką lub, na sam koniec, zmiksować blenderem.
Pulpeciki w sosie
Dokładam pulpety do sosu, mieszam całość, przykrywam i duszę całość jeszcze przez 5 minut.
Serwowanie
Serwuję pulpety z sosem, z kaszą lub ziemniakami oraz pieczonymi/grillowanymi warzywami albo surówką.