1kgmarchewkiobrana ze skórki, pokrojona w większe kawałki
1szczypta soli
2-3łyżki masłaopcjonalnie; w wersji wegańskiej zastępujemy oliwą lub olejem kokosowym
1szczypta gałki muszkatołowejopcjonalnie
1łyżka soku z cytryny lub pomarańczyopcjonalnie
Instrukcje
Marchewkę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Można też ugotować ją w osolonej wodzie, na parze albo w kuchence mikrofalowej.
Ugotowaną, gorącą marchewkę ucieramy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy w maszynce albo w blenderze.
Mieszamy marchewkę z masłem, solą i gałką muszkatołową i podajemy.
Purèe marchewkowe bardzo dobrze skomponuje się z dodatkiem octu balsamicznego, udekorowane świeżą natką pietruszki.