Doskonałe purée z batatów z dodatkiem soku z pomarańczy lub cytryny, odrobiny soli i masła lub oliwy. Najlepsze puree z batata do obiadu lub, po posłodzeniu miodem i dosypaniu cynamonu, pyszny i prosty oraz zdrowy deser.
2łyżkimasłamożna zastąpić oliwą lub olejem kokosowym
szczypta soli
2-4łyżkisoku z pomarańczy, cytryny lub limonki
miód lub syrop z agawy (ok. 2 łyżki) + cynamonw wersji na słodko
Instrukcje
Bataty obieram ze skórki i przekrawam na mniejsze części.
Wkładam do zagotowanej, lekko osolonej wody. Gotuję na średnim ogniu przez ok. 15-20 minut. Sprawdzam widelcem, czy są dostatecznie miękkie.
Kawałki batatów ugniatam praską do purèe razem z masłem i solą. Pod koniec ugniatania można też dodać miód lub syrop z agawy i cynamon - do smaku, według uznania, jeśli puree z batata ma być deserem.