Doskonałe purée z dyni z dodatkiem soku z pomarańczy lub cytryny, odrobiny soli i masła lub oliwy. Najlepsze puree dyniowe do obiadu lub, po posłodzeniu miodem i dosypaniu cynamonu, pyszny i prosty oraz zdrowy deser.
1kgmiąższu dyninajlepsza będzie dynia piżmowa lub hokkaido
Dodatki
2łyżkimasłamożna zastąpić oliwą lub olejem kokosowym
szczypta soli
2-4łyżkisoku z pomarańczy, cytryny lub limonki
miód lub syrop z agawy (ok. 2 łyżki) + cynamonw wersji na słodko
Instrukcje
Usunięty z dyni miąższ (bez pestek) kroję na mniejsze kawałki (można, ale nie trzeba, obrać skórkę).
Kawałki dyni zawijam w folię aluminiową i piekę przez ok. 45 minut do miękkości, w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Jeśli dynia była pieczona w skórce, po upieczeniu ostrożnie usuwam ją nożem.
Kawałki dyni ugniatam praską do purèe razem z masłem i solą, delikatnie wygładzam łyżką w misce i dekoruję świeżą miętą. Pod koniec ugniatania można też dodać miód lub syrop z agawy i cynamon - do smaku, według uznania, jeśli puree dyniowe ma być deserem.