Słowo kluczowe: puree selerowe, puree z selera, puree z selerem
Servings: 6
Calories: 177kcal
Author: Dorota Kamińska
Ingredients
2seleryduże, ok. 500 g każdy; obrane, pokrojone w grubą kostkę
3szklankimlekaw przypadku diety Dukana lub south beach należy wykorzystać mleko 0%; można zastąpić dodatkową wodą
1łyżeczkasoli
½łyżeczkibiałego pieprzu
1łyżeczkasoku z cytrynymożna zastąpić pastą z trawy cytrynowej
4łyżkimasłaopcjonalnie; czubate; stopione; można zastąpić olejem roślinnym lub mlekiem kokosowym; w przypadku diety Dukana i south beach masła się nie dodaje
Instructions
Kawałki selera wrzucam do garnka z zagotowaną mieszanką wody, mleka i soli.
Zagotowuję całość, następnie gotuję na średnim ogniu, pod przykryciem, do miękkości, przez ok. 30 minut.
Odcedzam seler (nie pozbywam się mieszanki wody i mleka) i wkładam do blendera razem z masłem i sokiem z cytryny.
Miksuję całość na gładko, doprawiając w razie potrzeby solą i pieprzem. Konsystencję można regulować, wykorzystując mieszankę mleka i wody z gotowania.