Ratatouille czyli ratatuja, danie kuchni francuskiej czyli obiad lub kolacja z warzyw, bez mięsa. Pyszne warzywa duszone na oliwie, z dodatkiem ziół i przypraw.
1bakłażanśredni; pokrojony w półksiężyce o grubości ok. 5 mm
2pomidorydojrzałe; w ostateczności można zastąpić je dobrymi pomidorami z puszki; pokrojone w kostkę
1cebuladuża; drobno pokrojona
3ząbki czosnkudrobno pokrojony albo przeciśnięty przez praskę
1czerwona paprykapokrojona w kostkę
1cukiniaśrednia; pokrojona na plasterki o grubości ok. 5 mm
1łyżeczka tymianku
1łyżeczka rozmarynu
1łyżeczka bazylii
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Instrukcje
Cebulę i czosnek szklimy na oliwie z oliwek (2 łyżki) na dużej, teflonowej patelni.
Dokładamy cukinię i bakłażana, mieszamy, żeby dokładnie pokryły się oliwą, przykrywamy i dusimy przez ok. 5 minut.
Dodajemy pomidory i paprykę, mieszamy i smażymy bez przykrycia jeszcze przez 4-5 minut.
Na koniec posypujemy po wierzchu warzywa ziołami, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy całość. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu i serwujemy.