Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Ratatouille z grzybami
Ratatouille z grzybami, na czerwonym winie, z dodatkiem cebuli, papryki, pomidorów i cukinii oraz jabłek. Pyszne ratatouille jesienne - pomysł na danie jednogarnkowe.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
20
minuty
minuty
Łączny czas:
30
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Francuska
Słowo kluczowe:
ratatouille z grzybami
Servings:
6
osób
Calories:
168
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
500
g
świeżych grzybów
ewentualnie poza sezonem można użyć pieczarek; oczyszczone, umyte, pokrojone w dużą kostkę; grzyby leśne można obgotować
1
mała cukinia
pokrojona na cienkie plasterki
2
ząbki
czosnku
przeciśnięty przez praskę
3
pomidory
bez skórki, pokrojone w kostkę
1
żółta papryka
pokrojona w grubą kostkę
1
por
tylko biała część; pokrojony w cienkie plasterki
4
jabłka
twarde, kwaskowate; obrane ze skórki; pokrojone w kostkę
½
szklanki
czerwonego, wytrawnego wina
3
łyżki
oleju
2
łyżki
drobno posiekanego koperku
sól, pieprz
Instrukcje
W dużym garnku (najlepiej z nieprzywierającym dnem) podsmażam czosnek na oleju.
Dodaję por, a po chwili, gdy zmięknie, dokładam jabłka, grzyby, paprykę i cukinię.
Mieszam ostrożnie i duszę na średnim ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaję pomidory, wlewam wino, doprawiam. Duszę jeszcze przez ok. 5 minut na małym ogniu.
Od razu serwuję. Jako dodatek można podać zapiekane bagietki z serem i czosnkiem.
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Wartości odżywcze
Serving:
280
g
|
Kalorie:
168
kcal
|
Carbohydrates:
21
g
|
Białko:
3
g
|
Fat:
7
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Sód:
43
mg
|
Potas:
591
mg
|
Fiber:
4
g
|
Cukier:
10
g
|
Witamina A:
770
IU
|
Witamina C:
48.8
mg
|
Wapń:
29
mg
|
Żelazo:
1.1
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!