Babka ziemniaczana, kugiel, kugel, rejbak - przepis na placek z ziemniaków z cebulą i mięsem. Rejbak to danie wywodzące się z kuchni żydowskiej, znane w Polsce głównie w regionach kurpiowskich.
1łyżkasuszonego tymianku lub gałki muszkatołowejopcjonalnie
sól, pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy
Instrukcje
Boczek, kiełbasę, słoninę kroimy w kostkę i rumienimy na suchej, teflonowej patelni. Dodajemy cebulę i smażymy całość, aż cebula się zeszkli.
Ziemniaki ucieramy na tarce o grubych lub drobnych oczkach albo miksujemy w blenderze (grubo starte ziemniaki to najlepsza konsystencja babki ziemniaczanej po upieczeniu). Odciskamy dokładnie na durszlaku lub sicie.
Do ziemniaków wbijamy jajka i dodajemy usmażone mięso. Dosypujemy mąkę, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu, mieszamy. Na koniec wlewamy gorące mleko, jeszcze raz mieszamy.
Masę wlewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 1 godzinę. W trakcie pieczenia możemy obniżyć temperaturę. Rejbak powinien być brązowy z wierzchu.