Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
osoby
Mniejszy
Normalny
Większy
Risotto z gorgonzolą
Risotto z gorgonzolą, orzechami włoskimi i gruszką lub winogronami czyli pyszny obiad włoski bez mięsa.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
20
minuty
minuty
Łączny czas:
30
minuty
minuty
Rodzaj:
Danie główne
Kuchnia:
Włoska
Słowo kluczowe:
risotto z gorgonzolą
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
150
g
sera gorgonzola
2
szklanki
ryżu arborio
1
lampka
białego wina wytrawnego
100
g
ziaren słoneczniku
uprażony na suchej patelni ceramicznej lub teflonowej
100
g
winogron
1
l
wywaru warzywnego lub drobiowego
50
g
masła
¼ kostki; można zastąpić ⅓ szklanki oliwy
pieprz
Instrukcje
Zagotowuję wywar.
Na patelni szklę cebulę na oliwie.
Dodaję suchy ryż arborio i mieszam, cały czas podsmażając, aż stanie się przezroczysty.
Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar.
Gotuję risotto przez ok. 15-20 minut.
Pod koniec gotowania dodaję gorgonzolę, dokładnie mieszam i doprawiam, w razie potrzeby, pieprzem.
Risotto podaję gorące, udekorowane słonecznikiem i winogron
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!