Najlepsza rolada z boczku na Wielkanoc czyli przepis na roladę z boczku z ziołami, kolorowym pieprzem i kaparami. Aromatyczna i łatwa do upieczenia, rolada z boczku pięknie prezentuje się na talerzu po pokrojeniu na cieniutkie plasterki.
1płatsurowego boczkugrubość ok. 3 cm, waga ok. 1 kg
3ząbkiczosnkuprzeciśnięty przez praskę
papryka w proszku
estragon
kolorowy pieprz ziarnisty
sól
1słoiczekkaparówopcjonalnie; mały, ok. 100 g
Instrukcje
Boczek nacieramy z obydwu stron czosnkiem i posypujemy przyprawami. Jeśli chcemy dodać kapary, możemy ułożyć je na brzegu, od którego rozpoczniemy zawijanie.
Zawijamy boczek w rulon starając się zwijać jak najciaśniej. Obwiązujemy dookoła sznurkiem (sznurek powinien układać się na roladzie w kształty litery "X".
Wkładamy do rękawa foliowego, zawiązujemy brzegi.
Pieczemy roladę przez około 1 godzinę w temperaturze 120-150 stopni C (jeśli piekarnik ma termoobieg, powinno wystarczyć 120 stopni) aż do zrumienienia.
Po upieczeniu wyjmujemy z rękawa i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.