Roladki z bakłażana z twarogiem, podane z pomidorkami koktajlowymi i posypane miętą. Eleganckie, smaczne i proste do zrobienia roladki bakłażanowe na jeden kęs, idealne do podania na imprezie.
1duży bakłażanumyty, osuszony, pokrojony w ukośne plastry
200gtwaroguuduszony widelcem lub zmielony w maszynce/blenderze
5-7łyżek Sosu Kieleckiego tatarskiego*
3ząbkiczosnkuprzeciśnięty przez praskę
2-3gałązkibazylii, oregano, mięty lub melisy
4pomidorki koktajlowepokrojone w ćwiartki; alternatywnie można wykorzystać 1 nieduży pomidor pokrojony w ósemki
oliwa
sól, pieprz
Instrukcje
Plastry bakłażana solimy i czekamy, aż puszczą sok. Płuczemy i osuszamy, dzięki temu nie będzie gorzki w smaku.
Nacieramy plastry bakłażana czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy z obu stron oliwą.
Grillujemy bakłażana na bardzo mocno rozgrzanej patelni do grillowania lub na grillu klasycznym (albo elektrycznym) przez ok. 15 min (po ok. 7 minut z każdej strony). Można też upiec go w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C, co pewien czas obracając, i – jeśli trzeba – skrapiając oliwą).
Po ugrillowaniu studzimy.
Twaróg mieszamy z sosem tatarskim, i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masę twarogową nakładamy na plastry bakłażana i zwijamy roladki, spinając każdą za pomocą wykałaczki.
Roladki układamy na talerzu, dekorując listkami bazylii, oregano lub mięty i kawałkami pomidora.