Roladki z kurczaka z bobem czyli przepis na rolowane piersi z kurczaka z nadzieniem z pesto z bobu. Eleganckie i proste, smaczne roladki z bobem na obiad.
4piersi z kurczakapojedyncze; umyte, osuszone na papierowym ręczniku
sól, pieprz
słodka lub ostra papryka
olej do smażenia lub klarowane masło
pesto z bobuporcja z ½ kg bobu
tarty parmezanopcjonalnie
Instrukcje
Mięso tłukę tłuczkiem na cienkie kotlety.
Każdy kotlet nacieram solą, pieprzem i papryką.
Smaruję kotlety pesto z bobu. Środek można też posypać tartym parmezanem.
Każdy kotlet roluję i zapinam wykałaczką, żeby nie rozpadł się w trakcie smażenia.
Na patelni rozgrzewam olej lub klarowane masło i na małym-średnim ogniu obsmażam mięso ze wszystkich stron.
W trakcie smażenia można przykrywać patelnię pokrywką.
Nie należy smażyć na zbyt dużym ogniu – mięso nie może być przysmażone z wierzchu, a surowe od środka.
Podaję z klasycznymi dodatkami, np. ziemniakami (osoby dbające o niski indeks glikemiczny zastępują je gotowanym, brązowym ryżem lub np. kaszą gryczaną) i kapustą zasmażaną z pomidorami.