2marchewkiobrane, pokrojone w większe kawałki lub na grube plastry
pietruszkaobrana, pokrojona w większe kawałki lub na grube plastry
½korzenia seleraobrany, pokrojony w grubą kostkę
1średni portylko biała część
sok z ½ cytryny
1liść laurowy
½łyżeczkicukru
3ziarnaziela angielskiego
sól, biały pieprz
4łyżkimasła klarowanego
1łyżeczkasuszonego lubczykuopcjonalnie
1łyżeczkasuszonego tymiankuopcjonalnie
natka pietruszkiopcjonalnie; do dekoracji
Instrukcje
W dużym garnku duszę warzywa na maśle przez ok. 10 minut.
Dodaję głowy, ogony i pozostałe mięso ryb pokrojone w sporą kostkę, zalewam wodą, dosypuję przyprawy (oprócz soli i mielonego pieprzu) i tymianek oraz lubczyk i gotuję przez ok. 30 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania dodaję 2-3 łyżki soli i sok z cytryny.
Ostrożnie wyjmuję części ryb z wywaru, odcedzam łyżką cedzakową warzywa i przyprawy. Doprawiam pieprzem.
Rosół rybny serwujemy w bulionówkach, udekorowany plasterkami ugotowanej marchewki i/lub pietruszki. Do środka można też włożyć kawałki ugotowanej ryby lub wykorzystać ją do przygotowania rybnej pasty do kanapek (wystarczy zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować w blenderze razem z warzywami z gotowania rosołu).Przydatne poradniki: