Rozczyn drożdżowy na ciasto drożdżowe czyli jak go przygotować i jakich składników można użyć, żeby uzyskać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, z którego najlepiej wyrośnie ciasto.
kilka łyżek ciepłego mleka, śmietanki kremówki, maślanki, wody lub soku owocowegow zależności od rodzaju przygotowywanego ciasta
1-3łyżki cukruopcjonalnie, w zależności od rodzaju przygotowywanego ciasta
Instrukcje
Drożdże rozkruszamy do miseczki.
Zalewamy ciepłą (ale nie gorącą!) wodą/mlekiem/śmietanką/sokiem/maślanką.
Dosypujemy mąkę łyżka po łyżce, mieszając całość. Ilość mąki regulujemy tak, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Opcjonalnie do wszystkich składników, w zależności od przepisu, dodajemy cukier.
Przykrywamy miseczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Po ok. 10-15 minutach drożdże powinny mocno zabąbelkować, a rozczyn – podwoić swoją objętość.
Jeśli w rozczynie nie pojawią się bąbelki, oznacza to, że drożdże są stare/nieaktywne i należy wykorzystać inne drożdże.
Jeśli bąbelki są niewielkie, można wstawić miseczkę z rozczynem do większej miski z bardzo ciepłą wodą i odczekać kolejne 10-15 minut. Jeśli nadal nie wyrosną, należy wykorzystać inne drożdże.
Gotowy rozczyn łączymy, zgodnie z przepisem, z pozostałymi składnikami ciasta drożdżowego.