2filety ryb morskichnp. morszczuk, sola, mintaj, sandacz
bułka tarta lub mąka
mleko
1jajko
2marchewkistarte na tarce o grubych oczkach
1pietruszkastarta na tarce o grubych oczkach
1cebulapokrojona drobno lub w półksiężyce
1porpokrojony w półksiężyce
¼selerastarty na tarce o grubych oczkach
2szklankipassaty pomidorowej
1cytryna
suszony tymianek
papryka w proszku
sól, cukier, biały pieprz
masło klarowane lub olejdo smażenia
Instrukcje
Filety (mrożone lub świeże) obtaczam w mące, następnie w rozkłóconym jajku z solą i pieprzem i na koniec w bułce tartej. Opcjonalnie można zastosować jedynie panierkę mączną lub wymoczyć rybę w cieście z mąki, jajka i mleka.UWAGA: ryby o delikatnym, chudym mięsie lepiej smażyć zamrożone.
Smażę ryby na klarowanym maśle lub oleju, z obu stron. Po usmażeniu osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Cebulę z porem szklię na klarowanym maśle lub oleju, następnie podduszam pod przykryciem, do miękkości.
Dodaję pozostałe warzywa i podsmażam, następnie duszę całość aż marchew i seler zmiękną.
Zalewam warzywa passatą pomidorową i dodaję sok z ½ cytryny oraz przyprawy i zioła. Gotuję jeszcze 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu warzywnego.
Ryby układam na półmisku, na wierzchu dekorując gęstym sosem. Można obłożyć je dodatkowo plasterkami cytryny i świeżymi ziołami, np. rozmarynem.
Rybę po grecku można serwować na ciepło lub na zimno.