Najlepszy ryż z jabłkami, z dodatkiem jogurtu, cynamonu, banana dla słodkości i skórki z pomarańczy z cynamonem. To ekstra pożywny ryż z jabłkami - przepis krok po kroku.
2szklanki ryżuciemny lub naturalny, czerwony lub ryż biały
2jabłka
1łyżeczka cynamonu
1bananbardzo dojrzały, rozgnieciony widelcem; można zastąpić 2 łyżkami masła daktylowego lub cukru brzozowego - ksylitolu albo syropu z agawy
3szklanki wody
2szklanki jogurtu naturalnego
4łyżki soku z pomarańczyopcjonalnie
Do dekoracji
50gmigdałów lub orzechów nerkowców/włoskichuprażone na suchej patelni
świeża mięta
4łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczyopcjonalnie
Instrukcje
Ryż płuczę w kilku zimnych wodach, następnie odcedzam, zalewam 3 szklankami wody w garnku i doprowadzam do wrzenia.
Zmniejszam ogień do minimum i gotuję pod przykryciem przez ok. 20 minut, na sypko, nie mieszając. Ugotowany odcedzam na sicie.
W czasie gdy ryż się gotuje, ucieram jabłka na tarce o grubych oczkach lub kroję na plasterki, albo w kostkę (można obrać wcześniej ze skórki, ja ją zostawiam).
Mieszam w misce, delikatnie, ugotowany ryż z jogurtem, połową banana, cynamonem, sokiem z cytryny i jabłkami (zostawiam 4-8 łyżek do dekoracji).
Przekładam ryż do miseczek i dekoruję pozostałymi jabłkami, orzechami, miętą i skórką z pomarańczy.