1jajkoo temperaturze pokojowej; wyjęte z lodówki minimum 30 minut wcześniej
1cytrynatylko wyciśnięty sok
2łyżkisosu Worcestershire
Instrukcje
Grzanki do sałatki Cezar
Połowę oliwy wlewam na patelnię i na średnim ogniu szklę czosnek oprószony szczyptą soli.
Pozostałą oliwą spryskuję kostki z bagietki, zostawiając 2 łyżki do wykorzystania do polania sałaty.
Wyjmuję czosnek z patelni (odkładam na talerzyk lub do miseczki) i wrzucam kostki bagietki do tostowania. Delikatnie prószę solą. Zdejmuję z ognia, gdy będą zrumienione i chrupkie.
Jajko na bardzo miękko
W garnku zagotowuję wodę, zdejmuję z ognia. Wkładam jajko do garnka na 1 minutę, przykrywam. Następnie wyjmuję i wkładam do naczynia wypełnionego wodą z kostkami lodu. Zostawiam na 2 minuty.
Sałata
Listki sałaty wkładam do miski i polewam 2 łyżkami oliwy. Dokładnie mieszam za pomocą sztućców do sałatki, żeby oliwa pokryła równomiernie powierzchnię liści.
Doprawiam pieprzem i polewam sokiem z cytryny, dodając parę kropel sosu Worcestershire. Znów mieszam listki sztućcami do sałatki. Można dolać więcej sosu lub dosypać więcej pieprzu do smaku, w zależności od preferencji smakowych.
Rozkłócam jajko z pozostałą oliwą i przelewam do sałatki. Mieszam listki, żeby dokładnie rozprowadzić po wszystkich sos.
Układanie składników na talerzu
Listki przekładam na talerze, posypuję parmezanem i grzankami i polewam pozostałym sosem.
Uwagi
Warto wymieszać sałatę, ser i grzanki z pozostałymi, mokrymi składnikami, tuż przed zaserwowaniem.