2pomidoryduże, dojrzałe, mięsiste; najlepiej malinówki; pokrojone w ósemki
1czerwona cebuladuża; pokrojona w półksiężyce
1zielona paprykapokrojona w kostkę lub w paski
1zielony ogórekpokrojony w półksiężyce
10czarnych oliwekz pestką
2łyżki kaparówopcjonalnie
Sos do sałatki
6łyżek oliwy z oliwek
1szczypta oreganoopcjonalnie; suszone
1łyżka octu winnegoopcjonalnie
Dodatkowo
sól, pieprz
natka pietruszkiopcjonalnie; drobno pokrojona
Instrukcje
Składniki na sałatkę układamy dekoracyjnie na talerzach. Ser feta można podać tradycyjnie, w jednym plastrze albo pokroić, np. na dwa mniejsze plastry lub w kostkę.
Składniki na sos mieszamy w miseczce i polewamy sałatkę.
Na talerze z sałatką dosypujemy dodatki: sól, pieprz, natkę pietruszki.