Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Sałatka kaliforniska
Sałatka kalifornijska z pomidora, ogórka, kukurydzy, cebuli, papryki i sałaty, polana sosem z keczupu i jogurtu.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
10
minuty
minuty
Rodzaj:
Sałatka
Kuchnia:
Amerykańska
Słowo kluczowe:
sałatka kalifornijska
Servings:
2
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
Składniki bazowe
1
główka sałaty lodowej
mała
1
puszka tuńczyka
opcjonalnie; mała
1
puszka kukurydzy
odcedzona
1
czerwona papryka
3
pomidory
½
zielonego ogórka
Sos
½
pęczka
świeżego koperku
albo 2 łyżeczki suszonego
300
g
gęstego jogurtu naturalnego
około
2
łyżki
octu winnego
1
łyżka
keczupu
1
szczypta cukru
najlepiej wykorzystać cukier brzozowy - ksylitol
1
szczypta soli
1
szczypta białego pieprzu
mielony
1
czerwona cebulka
mała; drobno pokrojona
szczypiorek do przybrania
Instrukcje
Pomidory kroję na ćwiartki, a następnie na ósemki. Usuwam zielone ogonki.
Ogórek kroję na cienkie plasterki.
Paprykę przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne, a następnie kroję na cienkie paski.
Kukurydzę odcedzam. Wszystkie warzywa wsypuję do salaterki i delikatnie mieszam.
Sos
Umyty i osuszony koperek drobno siekam (jeśli jest to koperek suszony, oczywiście nie trzeba tego robić) i mieszam z i jogurtem.
Dodaję ocet, keczup i przyprawy.
Dekoruję czerwoną cebulą i szczypiorkiem.
Sałatkę najlepiej wymieszać z sosem dopiero na talerzu, bezpośrednio przed zjedzeniem.
Można dodać niewielką ilość tuńczyka do sałatki (ładnie będzie wyglądał położony obok warzyw na talerzu).
Uwagi
Jak zrobić
keczup
Jak zrobić domowy
jogurt naturalny
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!