Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
porcje
Mniejszy
Normalny
Większy
Sałatka szopska
Sałatka szopska to bułgarska sałatka z sera szopskiego z ogórkiem, pomidorami i papryką oraz natką pietruszki. Kuzynka sałatki greckiej z sera feta.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Rodzaj:
Sałatka
Kuchnia:
Bułgarska
Słowo kluczowe:
sałatka szopska
Servings:
4
porcje
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
4
pomidory
dojrzałe; pokrojone w ósemki lub na plasterki
1
zielony ogórek
duży; pokrojony w kostkę lub na plasterki
4
cebule dymki
pokrojone w piórka
½
pęczka
natki pietruszki
drobno pokrojona
1
papryka
duża; zielona lub czerwona; pokrojona w drobną kostkę lub cienkie paski
200
g
sera szopskiego lub feta
przeciśnięty przez praskę lub utarty na tarce o niedużych oczkach
8
łyżek
oliwy z oliwek
1-2
łyżeczki
octu winnego
pieprz
sól
opcjonalnie; jeśli ser nie jest wystarczająco słony
Instrukcje
Wszystkie składniki oprócz oliwy, octu, przypraw i sera układamy w ozdobny sposób na talerzu.
Doprawiamy, polewamy oliwą i octem i posypujemy serem.
Sałatkę szopską możemy ozdobić natką pietruszki i oliwką.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!