Doskonała letnia sałatka z arbuza z serem feta i ogórkiem, pachnąca miętą i słonecznikiem lub sezamem, opcjonalnie podana z dodatkiem cebuli. Pyszna sałatka z arbuzem - przepis krok po kroku.
2szklankikawałków arbuzapokrojony w kostkę o boku ok. 3 cm lub uformowany w kulki za pomocą specjalnej łyżeczki
100-150gsera fetapokrojony w kostkę o boku ok. 1,5 cm
1ogórekok. 15 cm długości; obrany i pokrojony w półksiężyce lub kosteczkę
1garśćlistków mięty, bazylii lub bazylii tajskiej
4łyżkisłonecznikauprażony na suchej patelni; można zastąpić sezamem lub orzechami
½czerwonej cebuliopcjonalnie; pokrojona w piórka
2garścieroszponkiopcjonalnie
2łyżeczkimiodu lub syropu z agawyopcjonalnie, do polania gotowej sałatki na talerzu
Instrukcje
Wszystkie składniki układam bezpośrednio na talerzach, zaczynając od arbuza, poprzez fetę i ogórka, cebulę, miętę, na koniec posypując słonecznikiem.
Uwagi
Sałatka najładniej prezentuje się, gdy ułoży się składniki bezpośrednio na talerzach, ale można też przygotować ją w jednej wspólnej misce, ale tuż przed podaniem (arbuz łatwo puszcza sok).
Ostrą w smaku cebulę można wcześniej posolić i poczekać, aż zmięknie i złagodnieje.