Doskonała i łatwa do zrobienia sałatka z batatów z żurawiną lub granatem, sokiem z limonki lub pomarańczy, awokado, czerwoną cebulą i szpinakiem. Świetna sałatka z batata na imprezę.
½szklankinasion owocu granatu lub suszonej żurawiny
1awokadoduże, pokrojone w kostkę lub na plasterki, skropione sokiem z cytryny lub limonki
1cebulabiała lub czerwona, pokrojona w piórka
3garścieszpinakuświeży, młody; umyty i osuszony na ściereczce; można zastąpić jarmużem, roszponką lub rukolą
Sos do sałatki
2łyżkioliwy
4łyżkisoku z pomarańczy, cytryny lub limonki
2łyżkioctu winnego lub cydru
½łyżeczkisoli
1szczyptapieprzu
Do posypania (opcjonalnie)
3łyżkisezamu lub migdałów w płatkach
Instrukcje
Gotowanie batatów
Bataty gotuję na parze lub na niewielkiej ilości wody, pod przykryciem, na patelni z nieprzywierającą powłoką.Czas gotowania: 5-10 minut.Odstawiam do wystudzenia.
Sos
Wszystkie składniki rozkłócam za pomocą widelca w miseczce, napowietrzając i czekając do lekkiego zgęstnienia i połączenia całości.
Łączenie składników
Wszystkie składniki na sałatkę mieszam dokładnie w misce z sosem i serwuję.Opcjonalnie można układać składniki na sałatkę elegancko na talerzach i na sam koniec polewać sosem.
Nałożoną na talerze sałatkę posypuję sezamem lub migdałami, które można wcześniej delikatnie uprażyć na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce.