Sałatka z brokuła z serem feta, słonecznikiem, kukurydzą i odrobiną cebuli, opcjonalnie z truskawkami lub innymi, kwaskowatymi owocami. Najlepsza sałatka z brokuła.
1brokułtylko różyczki, podzielone na mniejsze kawałki
1cebuladuża; pokrojona w piórka
1puszkakukurydzyodcedzona
1-2opakowania sera sałatkowego solankowegonp. feta; pokrojony w kostkę o boku ok. 2 cm, w pudełku
4łyżki ziaren słonecznikauprażone na suchej patelni
1-2łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
6łyżek oliwymożna zastąpić innym, płynnym, zdrowym olejem, np. z pestek dyni
1łyżka octu śliwkowegoopcjonalnie
sól, pieprz
12truskawekopcjonalnie; do dekoracji; pokrojone w ćwiartki; można zastąpić kawałkami pomarańczy bez błon lub nasionami owocu granatu
Instrukcje
Różyczki brokułowe gotuję 5 minut w nieosolonej wodzie.
Cebulę blanszuję przez około 3 minuty.
Wystudzone warzywa układam w salaterce, przykrywam kukurydzą i serem, prószę uprażonym słonecznikiem.
Polewam całość oliwą i octem śliwkowym.
Dodatkowo, w salaterce lub bezpośrednio na talerzach, sałatkę można doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz, opcjonalnie, udekorować owocami.