Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Sałatka z cykorii i rodzynek
Łatwa, szybka i smaczna sałatka z cykorii z rodzynkami i miętowym sosem czyli prosty przepis na sałatkę z cykorii do pracy lub na piknik.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
10
minuty
minuty
Rodzaj:
Sałatka
Kuchnia:
Amerykańska, Europejska
Słowo kluczowe:
sałatka cykoriowa, sałatka z cykorii
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Sprzęt
Nóż
Salaterka
Miseczka
Łyżka
Składniki
3
główki
cykorii
umyta, osuszona, pokrojona w paski o grubości ok. 0,5 cm
50
g
rodzynek
w dietach bazujących na niskim indeksie glikemicznym trzeba zastąpić je borówką amerykańską
50
g
migdałów
2
żółtka
z wyparzonych jajek
2
łyżki
chudego twarożku
2
łyżki
octu winnego
2
łyżki
oliwy z oliwek
albo np. oleju sezamowego albo arachidowego
4
listki listki mięty
świeże lub suszone
Instrukcje
Rodzynki zalewam na kilka minut wrzątkiem, odcedzam i kroję na drobne kawałki.
Migdały grubo siekam nożem albo lekko miksuję np. w młynku do kawy. Razem z pokrojoną cykorią mieszam w salaterce.
Twarożek ucieram łyżką w miseczce z olejem, żółtkami, solą, cukrem i pieprzem. Dodaję olej i ocet.
Polewam sosem sałatkę tuż przed podaniem. Na koniec posypuję drobno posiekanymi listkami mięty.
Uwagi
Jak wyparzyć jajko
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!