Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
porcji
Mniejszy
Normalny
Większy
Sałatka z kaszy kuskus
Sałatka z kaszy kuskus z duszonymi warzywami, smaczna i pięknie pachnąca kolendrą i cytryną, serwowana w dekoracyjnych, cytrynowych skorupkach.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
45
minuty
minuty
Czas gotowania:
15
minuty
minuty
Łączny czas:
1
godzina
godzina
Rodzaj:
Sałatka
Kuchnia:
Europejska
Słowo kluczowe:
sałatka z kaszy kuskus
Servings:
10
porcji
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
Sałatka
350
g
kaszy kuskus
1
szklanka
warzywnego wywaru
1
cukinia
duża
½
bakłażana
mały
250
g
brokułów
¼
papryki czerwonej
1
marchew
mała
1
pietruszka
mała
1
cebula
1
ząbek
czosnku
5
łyżek
oliwy
sól, pieprz
Sos do sałatki
2
łyżki
oliwy z oliwek extra vergine
2
łyżki
soku z cytryny
3
łyżki
świeżej kolendry
posiekana
sól, pieprz
Cytrynowe skorupki
5
cytryn
duże, wyszorowane i sparzone wrzątkiem
Instrukcje
Sałatka
Do miski wsypuję kuskus, zalewamy wrzącym wywarem i odstawiam na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniam kaszę widelcem. Kasza gotowa.
Bakłażan kroję w plastry i moczę w osolonej wodzie przez 30 minut. W tym czasie można przygotować pozostałe warzywa.
Obraną cebulę kroję w półksiężyce, obrany czosnek w cienkie plasterki.
Umyte i osuszone warzywa: papryka oczyszczona z gniazd nasiennych, cukinia, marchew i pietruszka obrane ze skórki - kroję w kostkę.
Brokuł rozdzielam na małe różyczki. Bakłażan odsączam z wody, osuszam i kroję w kostkę.
Na patelni z 5 łyżkami oliwy podsmażam cebulę, czosnek i bakłażan. Czekam 5 minut, aż cebula będzie miękka, czosnek pachnący, bakłażan podsmażony.
Wrzucam pozostałe warzywa: cukinię, marchew, pietruszkę, paprykę i różyczki brokuła. Duszę pod przykryciem 10 minut.
Gotowe warzywa dodaję do miski z kaszą kuskus.
Sos do sałatki
2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny i umytą, osuszoną i posiekaną kolendrę oraz sól i pieprz mieszam w miseczce, następnie polewam sałatkę.
Cytrynowe skorupki
Skórki cytryn nacinam dekoracyjnie w kształt „skorupek”.
Aby skorupki stały prosto na talerzu, odcinam nożem końcówki cytryn.
Napełniam skorupki sałatką i serwuję.
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!