3piersi z kurczakapojedyncze; ugotowane przez 25 minut na niedużym ogniu (lekkie bulgotanie) razem ze składnikami wywaru warzywnego
100gmakaronu ryżowego lub ryżuugotowany, przelany zimną wodą, odcedzony i wystudzony
1puszkakukurydzyok. 400 g; odcedzona
1puszkaananasaok. 400 g; odcedzony; można zastąpić 350 g mandarynek lub pomarańcz obranych ze skórek i oczyszczonych z błon albo obranego, świeżego ananasa
1cebulamała; drobno pokrojona; opcjonalnie
6łyżekblanszowanych migdałówopcjonalnie; grubo posiekane; można zastąpić blanszowanymi orzechami, nerkowcami lub słonecznikiem
1słoikmajonezuok. 400 ml
½pęczkanatki pietruszkiposiekana; można zastąpić miętą, tymiankiem lub kolendrą; opcjonalnie
sól, pieprz
Instrukcje
Kurczaka i ananas kroję w niedużą kostkę.
Wszystkie składniki mieszam w misce i doprawiam solą i pieprzem.
Odstawiam na min. 30 minut do lodówki, żeby sałatka nabrała pełni smaku.