Sałatka z kurczakiem i oliwkami to przepis na sałatkę pożywną, którą łatwo zabrać w pudełku do pracy. Przygotowana z klasycznie grillowanego lub gotowanego metodą sous-vide mięsa, z dodatkiem cebuli, pomidorów i sosu winegret.
½łyżeczkisuszonego tymianku lub rozmarynumożna zastąpić mieszanką ziół prowansalskich
sól, pieprz
Dodatki
16listków sałaty odmiany lollo rosso lub liść dębu
sos winegret
1garśćoliwek
10pomidorków daktylowychprzekrojone na połówki lub pokrojone w plasterki
1mała cebula czerwonapokrojona w piórka
Instrukcje
Całą pierś kurczaka nacieram przyprawami i oliwą i odstawiam na min. 30 minut do lodówki lub, w przyprawach, ale bez oliwy, pakuję próżniowo i gotuję metodą sous-vide przez 2 godziny, w temperaturze 62 st. C.
Mięso przygotowane metodą sous-vide smaruję oliwą i w możliwie najwyższej temperaturze grilluję po 1 minucie z każdej strony. Mięso marynowane w lodówce rumienię szybko ze wszystkich stron na dużym ogniu, żeby zamknęło pory. Następnie, na średnim ogniu, duszę przez 15 minut pod przykryciem. Odkrywam, obracam znów duszę od przykryciem przez 15 minut.
Odstawiam mięso do wystudzenia, następnie kroję w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
Sałatę, cebulę, pomidory i oliwki układam na talerzu i polewam sosem winegret. Na wierzchu układam kurczaka i serwuję.