Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado
Prosta i szybka do zrobienia sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie np. na kolację.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Łączny czas:
5
minuty
minuty
Rodzaj:
Sałatka
Kuchnia:
Amerykańska, Europejska
Słowo kluczowe:
sałatka z mozzarellą, pomidorkami i awokado
Servings:
6
osób
Calories:
291
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
200
g
mieszanki sałat i listków, np. rukoli i szpinaku
np. rzymska, endywia, radicchio, lollo biondo, lollo rosso, liść dębu; większe listki można porwać
200
g
awokado
pokrojone w niedużą kostkę i skropione sokiem z cytryny lub pomarańczy
1
czerwona cebula
opcjonalnie; drobno posiekana
2
szklanki pomidorków koktajlowych
można pokroić na połówki
200
g
sera mozzarella
w małych kulkach; można pokroić na połówki
10
łyżek
sosu winegret
3
łyżki
słonecznika lub pestek z dyni
można uprażyć je na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce
Instrukcje
Wszystkie składniki mieszam w misce i odstawiam na 10 minut, następnie serwuję.
Uwagi
Dojrzałe awokado
- jak wybrać
Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
sos winegret
- do tej sałatki polecam doprawić go ziołami prowansalskimi
Wartości odżywcze
Serving:
165
g
|
Kalorie:
291
kcal
|
Carbohydrates:
8
g
|
Białko:
8
g
|
Fat:
25
g
|
Tłuszcze nasycone:
7
g
|
Cholesterol:
26
mg
|
Sód:
224
mg
|
Potas:
343
mg
|
Fiber:
2
g
|
Cukier:
2
g
|
Witamina A:
815
IU
|
Witamina C:
20
mg
|
Wapń:
185
mg
|
Żelazo:
0.8
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!