Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Sałatka z ryżem i pieczarkami
Sałatka z ryżem i pieczarkami, z jajkiem na twardo i majonezem oraz odrobiną ostrej papryczki chili. Świetna sałatka imprezowa.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Czas gotowania:
15
minuty
minuty
Łączny czas:
25
minuty
minuty
Rodzaj:
Sałatka
Kuchnia:
Polska
Słowo kluczowe:
sałatka z ryżem i pieczarkami
Servings:
4
Calories:
184
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
½
szklanki
ryżu
200
g
pieczarek
oczyszczone, pokrojone na plasterki
1
cebula
średnia; drobno pokrojona
1
ząbek
czosnku
pokrojony w drobną kosteczkę
2
jajka
ugotowane na twardo; pokrojone w drobną kosteczkę; 1 plasterek można odłożyć do dekoracji
2-3
ogórki konserwowe
pokrojone w drobną kostkę
½
łyżeczki
papryczki chili
opcjonalnie; pokrojona w drobną kosteczkę; część można odłożyć do dekoracji
1
łyżka
masła klarowanego lub oliwy extra vergine
4
łyżki
majonezu
½
pęczka
szczypiorku lub natki pietruszki
drobno posiekany; 1 łyżka odłożona do dekoracji
sól, pieprz
Instrukcje
Ryż gotuję i odstawiam do wystudzenia.
Cebulę i czosnek szklę na maśle.
Dodaję pieczarki i chili, doprawiam solą i pieprzem. Duszę pod przykryciem, następnie odkrywam i podsmażam, żeby odparować sos.
Wszystkie składniki mieszam w misce. W razie potrzeby doprawiam dodatkowo solą i pieprzem.
Wygładzam wierzch sałatki, oczyszczam brzeg miski papierowym ręcznikiem lub serwetką. Posypuję sałatkę pietruszką/szczypiorkiem i dekoruję jajkiem.
Uwagi
Majonez
- przepis jak zrobić domowy
Jak ugotować ryż
Jak pokroić cebulę
Wartości odżywcze
Serving:
150
g
|
Kalorie:
184
kcal
|
Carbohydrates:
24
g
|
Białko:
6
g
|
Fat:
7
g
|
Tłuszcze nasycone:
3
g
|
Cholesterol:
91
mg
|
Sód:
359
mg
|
Potas:
317
mg
|
Fiber:
1
g
|
Cukier:
2
g
|
Witamina A:
660
IU
|
Witamina C:
12
mg
|
Wapń:
47
mg
|
Żelazo:
1.4
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!