Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Sałatka z ryżu z fasolą
Przepis na sałatkę z ryżu z fasolą, czerwoną cebulą, kukurydzą, jarmużem i suszonymi pomidorami, z dodatkiem majonezowego sosu. Świetna, łatwa sałatka imprezowa.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
20
minuty
minuty
Czas gotowania:
15
minuty
minuty
Łączny czas:
35
minuty
minuty
Rodzaj:
Sałatka
Kuchnia:
Europejska
Słowo kluczowe:
sałatka z ryżu z fasolą
Servings:
4
Calories:
247
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
½
szklanki
ryżu
150
g
czerwonej fasoli
ugotowana, odcedzona i wystudzona
1
cebula
średnia; drobno pokrojona
1
ząbek
czosnku
opcjonalnie; pokrojony w drobną kosteczkę
50
g
suszonych pomidorów
odcedzone z zalewy, pokrojone w grube paski
1
garść
jarmużu
100
g
kukurydzy
½
łyżeczki
papryczki chili
opcjonalnie; pokrojona w drobną kosteczkę; część można odłożyć do dekoracji
4
łyżki
majonezu
2
łyżki
soku z pomarańczy
1
łyżka
masła klarowanego
można zastąpić oliwą extra vergine
sól, pieprz
Instrukcje
Ryż gotuję i odstawiam do wystudzenia.
Cebulę i czosnek szklę na maśle. Przekładam do miski z ryżem.
Dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam w misce. W razie potrzeby doprawiam dodatkowo solą i pieprzem.
Uwagi
Majonez
- przepis jak zrobić domowy
Jak ugotować fasolę
Jak ugotować ryż
Jak pokroić cebulę
Jak ugotować kukurydzę
Wartości odżywcze
Serving:
175
g
|
Kalorie:
247
kcal
|
Carbohydrates:
22
g
|
Białko:
5
g
|
Fat:
17
g
|
Tłuszcze nasycone:
4
g
|
Cholesterol:
15
mg
|
Sód:
254
mg
|
Potas:
473
mg
|
Fiber:
4
g
|
Cukier:
5
g
|
Witamina A:
1492
IU
|
Vitamin B1:
1
mg
|
Vitamin B2:
1
mg
|
Vitamin B3:
1
mg
|
Vitamin B5:
1
mg
|
Vitamin B6:
1
mg
|
Vitamin B12:
1
µg
|
Witamina C:
37
mg
|
Vitamin E:
1
mg
|
Vitamin K:
112
µg
|
Wapń:
49
mg
|
Copper:
1
mg
|
Żelazo:
1
mg
|
Manganese:
1
mg
|
Magnesium:
36
mg
|
Phosphorus:
102
mg
|
Selenium:
1
µg
|
Zinc:
1
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!