Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Sałatka z selera naciowego z orzechami i serem
Sałatka z selera naciowego z dodatkiem sałaty, jogurtowego sosu i orzechów. Bardzo smaczna i zdrowa, niskokaloryczna sałatka na imprezę, grilla lub do obiadu.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
10
minuty
minuty
Rodzaj:
Sałatka
Kuchnia:
Europejska
Słowo kluczowe:
sałatka z selera naciowego z orzechami i serem
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
5
łodyg selera naciowego
1
mała główka sałaty lodowej
ewentualnie może być też np. endywia
1
czerwone jabłko
125
g
sera gouda
najlepiej młodego, miękkiego
125
g
sera camembert
najlepiej, żeby był twardy
1
garść wyłuskanych orzechów włoskich
1
garść wyłuskanych orzechów laskowych
1
łyżka
startego chrzanu
świeży lub ze słoiczka
1
kubek
jogurtu naturalnego
ok. 200 g
3
łyżki
octu winnego
2
łyżki
soku z cytryny
1
łyżka
cukru
najlepszy będzie cukier brzozowy czyli ksylitol
1
szczypta soli
Instrukcje
W małej misce kuchennej łączę jogurt, sok z cytryny, sól, cukier i chrzan.
Dodaję grubo posiekane orzechy włoskie i drobno posiekane laskowe.
Sery kroję w słupki i dodaję do tak przygotowanego sosu.
Łodygi selera myję, z zewnętrznych części usuwam tzw. łyko, kroję ukośnie na plasterki grubości 0,5-1 cm.
Dokładam do serowo-orzechowego sosu razem z umytym, pokrojonym w grubszą kostkę jabłkiem (nie obrałam jabłka ze skórki).
Na talerzach rozkładam umytą, porwaną na kawałki sałatę. Dekoruję przygotowanym sosem i układam na wierzchu po kilka sztuk orzechów jako ozdobę.
Uwagi
Jak zrobić
jogurt naturalny
w domu
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!