Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Sałatka z serem pleśniowym
Pyszna i pożywna sałatka z serem pleśniowym, winogronami lub gruszką, orzechami i mieszanką sałat z sosem winegret.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
5
minuty
minuty
Łączny czas:
5
minuty
minuty
Rodzaj:
Sałatka
Kuchnia:
Europejska
Słowo kluczowe:
sałatka z serem pleśniowym
Servings:
2
Calories:
724
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
100
g
sera pleśniowego camembert, brie lub blue
brie/camembert pokrojony na plasterki, blue pokrojony w kostkę
100-150
g
sałaty
mieszanka sałat o niezbyt intensywnym smaku; lollo biondo, lollo rosso, endywia, rukola, roszponka, sałata lodowa, liść dębu
50
g
orzechów
nerkowce lub włoskie, uprażone przez ok. 1 minutę na suchej patelni
100-200
g
winogron lub gruszek
winogrona przekrojone na połówki, gruszki pokrojone na plasterki; gruszki polecam dla osób dbających o niski indeks glikemiczny
sos winegret
¼ szklanki oliwy, 2 łyżki musztardy dijon, 1 łyżka octu winnego
Instrukcje
Wszystkie składniki układamy dekoracyjnie na talerzach.
Serwujemy sałatkę z dodatkiem sosu, który można podać w osobnym naczyniu lub wymieszać z pozostałymi składnikami w misce, tuż przed podaniem.
Film
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Uwagi
Jak zrobić
sos winegret
Wartości odżywcze
Serving:
325
g
|
Kalorie:
724
kcal
|
Carbohydrates:
30
g
|
Białko:
18
g
|
Fat:
61
g
|
Tłuszcze nasycone:
16
g
|
Cholesterol:
60
mg
|
Sód:
1432
mg
|
Potas:
597
mg
|
Fiber:
3
g
|
Cukier:
17
g
|
Witamina A:
1300
IU
|
Vitamin B1:
1
mg
|
Vitamin B2:
1
mg
|
Vitamin B3:
2
mg
|
Vitamin B5:
1
mg
|
Vitamin B6:
1
mg
|
Vitamin B12:
1
µg
|
Witamina C:
21
mg
|
Vitamin D:
1
µg
|
Vitamin E:
3
mg
|
Vitamin K:
77
µg
|
Wapń:
329
mg
|
Copper:
1
mg
|
Żelazo:
3
mg
|
Manganese:
1
mg
|
Magnesium:
83
mg
|
Phosphorus:
363
mg
|
Selenium:
8
µg
|
Zinc:
2
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!