Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Sałatka z tuńczykiem i pomidorami
Sałatka z tuńczykiem i pomidorami oraz serem feta - prosta do zrobienia, pożywna i smaczna sałatka na imprezę lub kolację.
Wydrukuj przepis
Pin Recipe
Czas przygotowania:
10
minuty
minuty
Łączny czas:
10
minuty
minuty
Rodzaj:
Sałatka
Kuchnia:
Amerykańska, Europejska
Słowo kluczowe:
sałatka z tuńczykiem i pomidorami
Servings:
6
osób
Calories:
229
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Składniki
200
g
mieszanki sałat i listków, np. rukoli i szpinaku
np. rzymska, endywia, radicchio, lollo biondo, lollo rosso, liść dębu; większe listki można porwać
200
g
tuńczyka z puszki
w sosie własnym lub oleju; odcedzony i rozdrobniony widelcem
1
czerwona cebula
drobno posiekana
2
szklanki
pomidorków koktajlowych
można pokroić na połówki
1
ogórek
pokrojony w plastry; można zastąpić 4 suszonymi pomidorami z zalewy pokrojonymi w paski
4
łyżki
czarnych oliwek
opcjonalnie; pokrojone w paski
100
g
sera feta
pokrojony w kostkę lub pokruszony
10
łyżek
sosu winegret
Instrukcje
Wszystkie składniki mieszam w misce i odstawiam na 10 minut, następnie serwuję.
Uwagi
Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
sos winegret
Wartości odżywcze
Serving:
165
g
|
Kalorie:
229
kcal
|
Carbohydrates:
6
g
|
Białko:
10
g
|
Fat:
18
g
|
Tłuszcze nasycone:
5
g
|
Cholesterol:
26
mg
|
Sód:
412
mg
|
Potas:
294
mg
|
Fiber:
1
g
|
Cukier:
3
g
|
Witamina A:
700
IU
|
Witamina C:
18.3
mg
|
Wapń:
111
mg
|
Żelazo:
1.3
mg
Przetestować ten przepis?
Let us know
how it was!