50mlbiałego wina wytrawnegotypu chardonay lub sauvignon
35mlśmietanki 36%
70gzimnego masłapokrojone w kostkę
Ryba
2filety z sandacza
1łyżka oliwy z oliwek
Puree z marchewki
400gmarchewkioskrobane, pokrojone na grube kawałki, ugotowane w osolonej wodzie do miękkości
30gmasła
Przyprawy
sól, pieprz
Oliwa szczypiorkowa
1pęczekszczypiorkudrobno posiekany
oliwa z oliwek
Dodatki
kilka brukselek
1łyżka oliwy z oliwek
4plastryboczku wędzonego i parzonegoopcjonalnie
Instrukcje
Puree z marchewki
Marchewki odcedzam i miksuję na gładką masę, dodając w razie potrzeby odrobinę wody pozostałej z ich gotowania. Dodaję masło, doprawiam solą i pieprzem, mieszam całość i odstawiam pod przykryciem.
Dodatki
Boczek podsmażam na suchej patelni przez kilka minut, aż stanie się złocisty i chrupki. Odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Brukselkę dzielę na listki i podsmażam na patelni na oliwie, przez kilka minut. Doprawiam solą i pieprzem.
Sos
Szalotkę zagotowuję w winie na patelni i redukuję, aż 2/3 płynu wyparuje, a szalotka się zeszkli.
Dodaję śmietankę i gotuję na średnim ogniu, aż sos zmniejszy objętość o połowę.
Stopniowo dodaję zimne masło, cały czas mieszając trzepaczką, aż się rozpuści i wymiesza z sosem. Doprawiam solą i pieprzem.
Ryba
Sandacza posypuję solą i pieprzem i podsmażam na oliwie, skórką do dołu, przez ok. 3-4 minuty. Gdy skórka się zezłoci, obracam i podsmażam jeszcze chwilę.
Puree układam na talerzach, a na wierzchu układam rybę. Dekoruję brukselką i boczkiem, polewam sosem.