100gświeżego łososiafilet; obrany ze skóry; jeśli nie jest to specjalny łosoś zapakowany hermetycznie, z przeznaczeniem na sashimi, należy na 28 godzin przed przygotowaniem sashimi włożyć go do zamrażalnika (-23 st. C w celu pozbycia się bakterii; na 4 godziny przed przygotowaniem sashimi łososia ułożonego w głębokim talerzu lub misce rozmraża się w lodówce)
sos sojowy
pasta wasabi
kiełki fasoli mung, rzodkiewki lub brokułaopcjonalnie; do dekoracji
Instrukcje
Z obranej ze skóry ryby odkrawam wyglądające nieapetycznie, ciemniejsze kawałki (można je ugrillować na folii lub tacce i wykorzystać do sushi maki z grillowanym łososiem).
Ponieważ filet z łososia jest z reguły dość płaski, za pomocą ostrego noża (najlepiej specjalnego, do sashimi), tnę łososia, wbijając ostrze w rybę pod kątem 45 stopni, na plastry o grubości ok. 0,5-1 cm.
Cięcie pod kątem umożliwi uwidocznienie pasków na rybie i uzyskanie większych, lepiej wyglądających kawałków.
Pokrojone cieniej sashimi można ułożyć dekoracyjnie w kształt kwiatka lub róży. Pokrojone grubiej, najlepiej prezentuje się ułożone na talerzyku podobnie jak wędlina czy pasztet.
Sashimi z łososia serwuję z sosem sojowym i pastą wasabi, można też podać obok niego odrobinę kiełków.
Uwagi
W ten sam sposób można przygotować sashimi z innych rodzajów ryb, np. tuńczyka, ryby maślanej, tilapii.