2łyżki orzechów nerkowców lub włoskichgrubo posiekane, uprażone na suchej patelni; można zastąpić orzechami piniowymi, pistacjami lub migdałami w płatkach
2łyżki miodu
½jabłkaumyte, osuszone, ze skórką, bez ogryzka, pokrojone na cieniutkie plasterki - półksiężyce
Instrukcje
Plasterki jabłka duszę w rondelku, na niewielkim ogniu, przez kilka minut, do miękkości (na dno rondelka można wlać odrobinę wody lub soku z cytryny/pomarańczy, co zapobiegnie przywieraniu jabłka).
Ser pleśniowy wyjmuję z opakowania, pozbywam się otaczającego go papieru i z powrotem wkładam do samego drewienka. Nakrawam nożem górną część skórki na 4-8 części.
Wstawiam ser, razem z drewienkiem, do piekarnika (dla pewności można podłożyć pod spód papier do pieczenia) nagrzanego do 180 °C na 15-20 minut.
Gorący ser dekoruję plasterkami jabłka, układając je w kształt róży (zaczynam od zawinięcia jednego plasterka w rulonik i ułożenia na środku sera, następnie otaczam go pozostałymi plasterkami.
Serwuję pieczony ser pleśniowy Le Rustique z prażonymi bakaliami i miodem oraz innymi dodatkami.