2łyżki migdałów w płatkachmożna zastąpić orzechami piniowymi; uprażone na suchej patelni
2łyżki posiekanych pistacjimożna też wykorzystać inne orzechy, np. włoskie, nerkowce, pecan, macadamia lub ziemne; uprażone na suchej patelni
2łyżki miodu
kilka gałązek tymiankumożna zastąpić kilkoma listkami świeżej mięty lub bazylii czy oregano
1gałązkarozmarynu
1ząbekczosnkuopcjonalnie; mały, pokrojony w cienkie słupki lub na plasterki
Instrukcje
Miód, na dużym ogniu, podgrzewam w małym rondelku z połową ziół (całe gałązki, dokładnie zanurzone). Kiedy zacznie bulgotać, od razu zdejmuję z ognia i odstawiam, przykrywając przykrywką.
Na suchej patelni prażę bakalie i podpiekam czosnek.
Ser pleśniowy układam na rozgrzanej, delikatnie naoliwionej w celu zapobiegania przywieraniu kratce grilla lub patelni grillowej (jeśli patelnia jest pokryta nieprzywierającą powłoką, można jej nie oliwić).
Grilluję z każdej strony po ok. 2 minuty, aż skórka sera Le Rustique stanie się ciepła. W trakcie grillowania, po 1 minucie, można ostrożnie obrócić ser o ok. 45°, dzięki czemu na powierzchni pleśni, zamiast ciemnych pasków, utworzy się kratka.Można też grillować ser na zwykłej, płaskiej patelni przez ok. 1,5 minuty z każdej strony (przesuwając go ostrożnie co ok. 30 sekund, co zapobiegnie przywieraniu i ewentualnemu przypaleniu - skórka ma być złoto-brązowa).
Gotowy ser od razu układam na talerzu, dekorując podgrzanym miodem, świeżymi ziołami oraz orzechami i migdałami.